Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Čantoria

Lokalizace

Čantoria

Všeobecná charakteristika

Kraj: Moravskoslezský kraj
Okres(y): Frýdek-Místek
Katastrální území: Nýdek
Mapové listy: 2611, 26111
Geologická správní oblast: Podslezská a slezská jednotka
Lokalizace: Jížní a západní svahy masivu hory Velká Čantoryje (995 m n. m.) v oblasti Slezských Beskyd, asi 3 km severovýchodně od centra obce Nýdek při česko-polské hranici.
Přístup k lokalitě: - s výjimkou - autem přístupná s povolením vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: Svah se skalními výchozy svrchnokřídových hornin godulského vývoje, výrazné sesuvné území, balvanité proudy, pseudokrasové jevy
ID : 2403

Geologie

Geologická charakteristika: Území ležící na jz. úbočí Velké Čantoryje je tvořeno hrubě rytmickým pískovcovým flyšem středních vrstev godulských. Pouze v jv. cípu území vystupují drobně rytmické flyšové sedimenty s převahou prachovců a jemně zrnitých pískovců řazených do spodních vrstev godulských. Stáří hornin je svrchnokřídové. Oblast je výrazným sesuvným územím. Nachází se zde několik skalnatých depresí s kamennými proudy při jejich dně. Nejvýraznější je asymetrická skalnatá deprese s příčným profilem ve tvaru V,která tvoří východní ukončení sesuvné oblasti. Ve spodní části popisované deprese se nalézá kombinovaná suťovo - rozsedlinová jeskyně.
Regionální členění: Karpaty - flyšové pásmo - vnější (menilito-krosněnská) skupina příkrovů - slezská jednotka
Stratigrafie: mezozoikum - křída - svrchní křída
Témata: geomorfologie
Jevy: mrazový srub, kamenné moře, jeskyně pseudokrasová
Původ geologických jevů (geneze): sedimentární , zvětrávání mrazové
Hornina: pískovec, prachovec (siltovec)
Geologický význam: regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Národní přírodní rezervace (NPR)
Kód AOPK ČR: 1067     ÚSOP: Odkaz na informace v Ústředním seznamu ochrany přirody AOPK ČR
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Z geologického hlediska má lokalita význam jako dokumentace godulského souvrství. Na lokalitě je chráněn pralesovitý porost smrku, buku a jedle na balvanitém podkladu. Přirozené lesní porosty se všemi vývojovými stádii, zvláště starými jedlemi, buky a smrky na kamenitých sutích a nevyvinutou půdou leží v jedlobukovém a zčásti smrkobukovém lesním vegetačním stupni.
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: nejsou známy
Stav lokality: ucházející
Popis stavu lokality: Doporučeno k terénní revizi. 18.11.2008; doporučeno k terénní revizi případně vyřazení lokality z evidence 22.10.2012; dobrý 11.3.2019; Stav lokality je dobrý. Nachází se v NPR Velká Čantoryje. 8.12.2019;

Literatura

Pánek T., Hradecký J. (2000): Současný geomorfologický výzkum v Západních Beskydech a Podbeskydské pahorkatině, Geol. Výzk. Mor. Slez. v r. 1999, Brno. Weissmannová H. a kol (2004): Ostravsko. In: Mackovčin P. a Sedláček M.(eds.): Chráněná území ČR, svazek X. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, str. 141, Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Gürtlerová Pavla, 21.10.08
Aktualizoval(a): Bubík Miroslav 18.11.08, Kukal Zdeněk 11.10.12, Bubík Miroslav 22.10.12, Maceček Lukáš 11.03.19, Maceček Lukáš 08.12.19

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 2403 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-04-29]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/2403.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.
Lukáš Maceček, 2019


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]